PUGZ: världens minsta trådlösa hörlurar – som du kan ladda genom mobilen

Vill du kunna lyssna på musik medan du laddar dina hörlurar? Våren 2014 skapades PUGZ – världens minsta hörlurar som laddas genom telefonens strömuttag. Den svenska syskonduon som ligger bakom hörlurarna har flera immateriella tillgångar registrerade hos PRV.

Att kunna ta en löprunda utan att trassla in sig i sladdar och att lyssna på musik samtidigt som hörlurarna laddas – det tyckte det svenska tech-företaget PUGZ ska vara rena självklarheter.
– Vi går mot ett oundvikligt sladdlöst samhälle och vill ha kvalité i det vi köper. Övergången från trådbunden till trådlös är en av de starkaste marknadsdrivarna inom konsumentelektronik idag och kommer omdefiniera hur vi använder elektronik i framtiden, säger Hamid Toosi, grundare och vd på PUGZ.

Patentsökt teknologi i världens minsta trådlösa hörlurar

Våren 2014 uppenbarade sig idén för bröderna och arbetet med att skapa PUGZ började. Efter många långa nätter i labbet och en fungerande prototyp var idén verklighet. PUGZ, världens minsta trådlösa hörlurar som genom en smart lösning är först i världen med att den kan laddas genom mobilen samtidigt som du lyssnar på musik.

Redan vid projektstarten sökte grundarna varumärkesskydd för varumärkesnamnet PUGZ, både nationellt hos PRV och inom EU genom EUIPO. De har även lämnat in en patentansökan för själva laddningsanordningen, "The Squircle".
– Vi har registrerat företagets namn och logga samt vår tekniska tekniska lösning. Genom att ha ett patent på laddningsfunktionen hindrar vi andra från att sätta en laddningsanordning på sladden, det är en viktig central som gör PUGZ unika.

Viktigt att registrera varumärket

Att registrera varumärket menar Hamid är viktigt för PUGZ.
– Allt vi gör laddar vårt varumärke med värde. Alla omkostnader, vår kommunikation och produkt går hand i hand med varumärket och om någon annan börjar kalla sig PUGZ blir vi i någon mening bestulna på det vi byggt upp. Genom registreringen skyddar vi det värde vi bygger upp.

Hörlurarna har en svettresistent konstruktion med justerbara öronsnäckor och en inbyggd mikrofon – precis som i vanliga headset. Men det är inte hörlurarna som utgör det unika i produkten: det är laddningen. Hörlurarnas unika laddningsfunktion möjliggörs av "The squircle" – en blandning av en kvadrat (square) och cirkel (circle).
– Om du börjar få slut på batteri ansluter du smidigt hörlurarna med den magnetiska kopplingen och fortsätter lyssna på musik eller prata i telefon som vanligt i några minuter, sedan kan du ta ut sladden och fortsätta lyssna trådlöst. Tio minuter laddning ger en timmes musik.

PUGZ

Tidernas mest framgångsrika projekt

Att vara en uppstickare som arbetar med kostsam teknologi kräver dock finansiella medel. Förra sommaren la företaget ut sin produkt på Kickstarter, en finansieringsplattform som hjälper upphovsmän att hitta resurser och stöd för att förverkliga sina idéer. På bara 1,5 månad hade PUGZ dragit in 12 miljoner kronor, vilket innebär att de är tidernas mest framgångsrika svenska crowdfundingprojekt.
– Det var en galen upplevelse, dagen efter lanseringen visste folk över hela världen helt plötsligt vad PUGZ var. Det var då det tog fart, men kampanjen var ju bara en liten del av allt jobb vi har lagt ner på produkten, säger Hamid.

Tips från PRV: använd dig av innovationschecken!

Att söka finansieringsstöd genom crowdfunding är en väg att gå, ett annat alternativ är exempelvis att ansöka om en innovationscheck hos ALMI, Coompanion eller IUC. Det är möjligt att få en check till ett värde som uppgår upptill 100 000 kronor. Det ska användas till konsulthjälp för att ta fram innovationsstrategier som exempelvis en affärsplan eller en immaterialrättsstrategi.

Intervjun gjordes 2016.

Testa ditt företag

I testet får du hjälp att hitta dina immateriella tillgångar:

Testa ditt företag

PRV-skolan online för dig som vill veta mer

Vad behövs för att jag ska få ett varumärkes- eller designskydd? Vad innebär det att ha ett patent? Och vad krävs för att något ska ha upphovsrätt? I PRV-skolan får du kunskap om immateriella tillgångar och rättigheter, tillsammans med intressanta exempel från verkligheten

Till PRV-skolan online