Mat o dryck | Teknik | Varumärke | Patent

Saveggy – ersätter plasten på gurkan med växtbaserat skydd

Plasten kring gurkor och andra grönsaker kan snart vara ett minne blott. Saveggy i Lund har, tillsammans med forskare från Lunds universitet, utvecklat ett ätbart, växtbaserat skydd som förlänger hållbarheten utan att skada miljön. Med hjälp av havre- och rapsolja och en tydlig strategi för immaterialrätt, siktar de nu på att ta sin innovation ut i världen.

Mitt i frukt- och grönsaksavdelningens plastdjungel ställde sig två innovatörer i Lund frågan: går det att ta bort plasten utan att förlora dess funktion? Svaret blev ja, och lösningen stavas havre- och rapsolja. En lång resa från labb till lansering av grundarna Arash Fayyazi och Vahid Sohrabpour tog sin början.

Två män som sitter i ett växthus
Arash Fayyazi och Vahid Sohrabpour

En gurka består till 95% av vatten, vilket gör att ett fuktbevarande skydd är avgörande för att bibehålla dess färskhet.  Plastens uppgift är tydlig, den bevarar fukten och förlänger hållbarheten. Men plastens miljöpåverkan är omfattande, från fossil råvara till förorening av hav och mark. Under fem år har företaget, i samarbete med Lunds universitet och flera producenter, utvecklat ett växtbaserat och ätbart skydd som ersätter plastfilmen med samma skyddande effekt.

Det första man ser som konsument i matbutiken är mängden plast runt frukt och grönt, så vår huvudfråga har hela tiden varit hur vi kan ta bort plasten utan att dess funktionalitet försvinner, berättar en av företagets grundare Arash Fayyazi.

 Den största utmaningen har varit att ersätta plasten med något som gör jobbet lika bra, men utan de miljö- och hälsoskadliga ämnen som plasten har. Det har varit en lång och utmanande resa, men vi har aldrig släppt målet ur sikte.

Från idé till verklighet – med stöd av forskning

Arash Fayyazi beskriver resan som snårig. De började titta på hur alla andra gör och i många länder bygger traditionella bolags lösningar fortfarande på petroleumbaserat vax, som är förbjudna inom EU. Att utveckla en helt ätbar och miljövänlig produkt utan tillsatser, E-nummer eller andra kemikalier var målet. Konsumenternas krav på naturliga och kemikaliefria lösningar har varit en stark drivkraft bakom utvecklingen.

– Det låter enkelt, men det tog lång tid att hitta rätt. Hur ska vi tänka för att gå ifrån traditionella lösningar till någonting som både är hållbart och att människor kan förtära den utan att behöva vara oroliga. Till slut efter alla år tillsammans med universitetet och våra egna medarbetare och forskare landade vi i en lösning baserad på havreolja och rapsolja, två livsmedelsprodukter som tillsammans fungerar tekniskt och är säkra att äta, förklarar Arash.

Produkten appliceras i ett extremt tunt lager i form av en spray, cirka 10–15 mikrometer och är helt doft- & smakfri. Varje gurka bär endast omkring 0,3 gram av produkten. Resultatet: en gurka som håller sig färsk längre, utan plast.

Skyddad innovation med sikte på världen

Företaget har valt att vara helt transparenta med ingredienserna just för att skapa konsumentförtroende. Samtidigt har de lämnat in patentansökningar både för produktens formulering och för den applikationsteknik som tagits fram tillsammans med en svensk maskintillverkare.

– Vi tror starkt på öppenhet. Konsumenter vill veta vad de får i sig, särskilt när det gäller mat till sina barn. Därför valde vi att patentera lösningen och samtidigt behålla viss know-how som företagshemligheter.

Varumärket Saveggy är redan registrerat, och under året sker lanseringen tillsammans med en av Sveriges stora dagligvarukedjor. Initialt handlar det om gurkor men fler grönsaker väntar på tur. Paprika och broccoli är naturliga kandidater. De tittar även på frukter som inte plastas in i dag, som bananer, där matsvinnet är stort. Redan en liten prick gör att konsumenter väljer bort frukten, vilket leder till stora ekonomiska förluster.

Global vision med lokal start

Med sikte på Sverige, Danmark och Finland som första marknader, är planen sedan att skala upp gärna genom licensiering och lokala samarbeten i andra länder.

– Det här måste få ta tid. Vi är realistiska, men vi tänker stort. Matsvinnet globalt är enormt – upp till 60 % av frukt och grönt kasseras. Och det är inte bara produkten som går till spillo, utan även vatten, energi, odlingsbar jord, resurser och klimatpåverkan, säger Arash.

Tydlig immaterialrättstrategi

Att skydda sin idé är avgörande när man startar något nytt, menar Arash, som tillsammans med sitt team valt att tidigt ta hjälp med patentfrågor. Företaget har en tydlig immaterialrättsstrategi. Genom att från början arbeta nära en erfaren patentkonsult och tänka strategiskt kring vad som ska offentliggöras och vad som ska hållas internt, har de lagt grunden för en långsiktig affärsmodell och de fortsätter att utveckla sin immaterialrättsportfölj.

De har redan en PCT-ansökan för sin grundformulering och arbetar nu med att vidareutveckla och stärka den, både vad gäller innehåll och långsiktig hållbarhet. Parallellt utvecklar de även maskintekniken för applicering av produkten. Den centrala delen av appliceringsmaskinen, själva "applikatordelen" har de valt att hålla hemlig som företagsintern IP.

– Man måste verkligen tänka igenom det och hålla kursen rätt. Det är en helt annan process än vad man är van vid från ett vanligt bolag, säger han.

Att hålla fast vid sin idé är något Arash återkommer till flera gånger under samtalet. För att nå framgång krävs både mod och uthållighet men också rätt stöd längs vägen.

– Vi hade faktiskt tur, och vi tänkte noga igenom det ett par varv innan vi vände oss till ett patentombud. Vi valde ett patentombud som tidigare hade jobbat med liknande applikationer innan han blev patentansvarig, vilket var ett stort plus.

Att ta hjälp av en patentbyrå är ofta nödvändigt, men det kan också bli dyrt. Därför är det extra viktigt att tänka efter innan man väljer partner.

– Det gäller att välja rätt person eller byrå. Man kan både spara pengar och få bättre hjälp om man är noggrann i det valet.

Rådet från Arash är tydligt: ta hjälp men gör det genomtänkt, och glöm inte att det är din idé, din resa, avslutar Arash Fayyazi.

Intervjun gjordes 2025.

Foton: Saveggy

Saveggy finns med på IVAs 100-lista: Aktuell forskning med potential för nyttiggörande