Ram med glasmaterial hålls upp mot himlen.
En skiva solenergiabsorberande polymer.
Produkt | Patent

Solartes fångar solens energi

Chalmersforskning i tillämpad kemi ligger till grund för företaget Solartes som just nu tar steget från laboratorium till produkt. En spännande resa som även har krävt innovativt tänkande kring immaterialrätt.

Med hjälp av solens energi kommer framtidens mer hållbara hus att kunna byggas med tunnare väggar och med material som kan avge lagrad solenergi som värme, berättar Anna Hofmann, doktor i tillämpad kemi och en av grundarna till företaget Solartes i Göteborg.

– Bland annat skulle fönster med vår specialpolymer som en av rutorna kunna minska energiförbrukningen. Persienner i materialet skulle kunna användas för att kyla dagtid och värma kvällstid.

Anna Hofmann, VD Solartes
Anna Hofmann, VD Solartes

En 4 mm tunn genomskinlig solabsorberande plastskiva (polymer) motsvarar 25 mm betong sett till värmelagring. Företaget har samarbetat med arkitektutbildningen på Chalmers och just nu samtalar man med olika delar av byggindustrin för att hitta tillämpningar. Allt har blivit möjligt tack vare solenergiabsorberande molekyler specialdesignade av Kasper Moth-Poulsens forskarteam på Chalmers.

Publicering blev företagsidé

I oktober 2019 publicerade Hofmann och Moth-Poulsen en artikel som fick folk att höra av sig och efterfråga materialet.

– Intresset fick oss att ta steget förra året mitt i pandemin att starta Solartes där vi nu utvecklar polymerer som kan användas för att förbättra hus energimässigt. Idag är vi tre grundare och två anställa. Vi har ännu inte setts fysiskt, säger Anna Hofmann.

Kreativ patentansökan

För att få finansiering gjorde man en strategi för sina immateriella rättigheter. I februari 2021 lämnade man in sin patentansökan på polymeren, men resan dit var inte lätt: Moth-Poulsens publiceringar tidigt i sin forskarkarriär satte stopp för en patentering av molekylen.

– Det tog sex månader för oss att definiera hur vi kunde skydda vår idé och landade i en lösning där vi beskriver molekylen i kombination med fysikaliska egenskaper hos polymeren.

De har fått mycket hjälp av Peter Deakin på Chalmers innovationskontor och ombudet Zacco. Nu håller man tummarna för att ansökan går igenom.

Intervjun gjord juni 2021. Foto: Sepideh Zokaei, Sarah Lerch.

Testa ditt företag

I testet får du hjälp att hitta dina immateriella tillgångar:

Testa ditt företag

PRV-skolan online för dig som vill veta mer

Vad behövs för att jag ska få ett varumärkes- eller designskydd? Vad innebär det att ha ett patent? Och vad krävs för att något ska ha upphovsrätt? I PRV-skolan får du kunskap om immateriella tillgångar och rättigheter, tillsammans med intressanta exempel från verkligheten

Till PRV-skolan online