En svart takbox i kanvas med texten Twistboxes är monterad på en svart bil.

Twistboxes – rullar ut i världen

På väg hem till Västerås från Skåne mötte entreprenören Mikael Nelderup 5000 sportlovsbilister med takboxar och ställde sig frågan ”vad de gör av sina boxar när de kommer hem?”. Frågan blev fröet till en idé och ett patent som kommer att förändra billandskapet framöver.

Som entreprenör drev Mikael Nelderup flera klädesbutiker i Eskilstuna och Västerås under många år. Idag är han varuhuschef på XXL och van vid detaljhandel. Eftersom han kan en del om sömnad och starka jeanskonstruktioner blev lösningen på lagringproblemet och takboxar att uppfinna en ny typ av box.

Mikael Nelderup, grundare av Twistboxes
Mikael Nelderup, grundare av Twistboxes

– Tänk om man kunde göra en ihoprullbar box? Min första konstruktion tänkte jag mig som en variant som rullades ihop automatiskt, lite som ett sånt där metallreflexband man sätter runt benet när man cyklar. Men sedan landade jag i den lösning som blev Twistboxes, en takbox som du rullar ihop, hänger på ryggen och lägger på en hylla i garaget eller garderoben i lägenheten, säger Mikael Nelderup, grundare av företaget.

Fördelar med mindre vikt

Den första protypen sydde han själv av plast från bygghandeln som man normalt använder till swimmingpooler. Idag är den vidareutvecklad i andra material och med en unik stålkonstruktion som tillåter ihoprullningen. Allt tillverkas i Sverige.

– Det har känts viktigt för oss. Både för att vi är en premiumprodukt med hög kvalitet och för att vi ser fördelar ur hållbarhetssynpunkt med att ha produktionen i Sverige.

Fördelen med den ihoprullbara konstruktionen är enligt Mikael Nelderup att den blir lättare.

– Det gör både att bränsleförbrukningen går ner, vilket gör den mer hållbar, och att den blir mycket säkrare. Idag testas takboxar för att klara kraftiga inbromsningar i upp till 18 km i timmen. Vi håller på att genomföra oberoende tester där man gör inbromsningar i de hastigheter man normalt kör i. Så här långt har våra egna tester visat att den klarar en kraftig inbromsning med full last i 80 km i timmen. Vår box är dessutom tyst och ge inget vinande ljud.

Patent en kvalitetsstämpel

När han började göra efterforskningar och inte hittade något liknande på marknaden, insåg att han att hans stabila men mjuka konstruktion kunde patenteras. I februari 2023 blev patentansökan godkänd.

– För mig är det både en kvalitetsstämpel på vår unicitet och en bekräftelse på att det är något helt nytt på marknaden. Det har också varit en personlig dröm att uppfinna och få patent på något.

Twistboxes utseende har han designskyddat i EU och namnet är varumärkesskyddat.

– Nu ska jag ansöka om medel från SMF-fonden för att göra en IP-scan där de går igenom hela företaget och ser om jag har missat något eller om det finns annat jag kan tänka på att skydda.

För Mikael Nelderup är detta helt och hållet hans eget projekt som han finansierat med pengar ur egen ficka. Men i oktober kommer han att lansera Twistboxes på en startup-sajt där andra kan gå in och köpa produkten, plus investera i företaget om de tycker idéen är bra.

– Jag ser de nordiska länderna, samt Europa, USA och Kanada som naturliga marknader, men det här är en internationell produkt som passar överallt. I framtiden där mindre elbilar blir allt vanligare, vi kommer att bo mindre och fler lånar bil tillfälligt, då är boxen perfekt. Som vi säger på Twistboxes ’Live small, travel big’.

Intervjun gjordes 2023. Foto: Maximilian Leitner Norinder.

Twistboxes patent:
SE 545017

Testa ditt företag

I testet får du hjälp att hitta dina immateriella tillgångar:

Testa ditt företag

PRV-skolan online för dig som vill veta mer

Vad behövs för att jag ska få ett varumärkes- eller designskydd? Vad innebär det att ha ett patent? Och vad krävs för att något ska ha upphovsrätt? I PRV-skolan får du kunskap om immateriella tillgångar och rättigheter, tillsammans med intressanta exempel från verkligheten

Till PRV-skolan online