Intresseanmälan - Exjobb i teknikens framkant

Läser du ett civilingenjörsprogram inom telekom, elektroteknik, datateknik, informationsteknik eller liknande på KTH eller LiU, och vill vara med och utforska patent inom området ICT? Då erbjuder vi dig ett intressant, utmanande och självständigt arbete där du är med och stärker landets innovationsförmåga.

Ditt uppdrag

Alla framgångsrika, utvecklande företag har en sak gemensamt - en väl genomarbetad immaterialrättsstrategi. Här kan ett patentlandskap vara ett värdefullt verktyg för företagsledare, investerare och beslutsfattare. En patentlandskapsrapport innehåller en visuell presentation med grafer och tabeller som visar de största och mest betydande aktörerna inom området, ansökningstrender över tid, samarbeten, teknikens utveckling och hur konkurrensen utvecklas.

Målet är att utifrån patentlandskapsrapporten hitta en relevant frågeställning inom exempelvis trådlös kommunikation eller radiosystem för 5G och 6G. Patentlandskapsrapporten kan också jämföras mot utvecklingen i standarden för att hitta kritiska punkter i utvecklingsarbetet.

Du börjar med en introduktionsutbildning till patentsystemet. Utbildningen omfattar databaser, sökverktyg, granskningsmetodik, klassystem och patentjuridik.

När du har bekantat dig med patentsystemet och sökverktygen blir nästa steg att:

 • Samla in stora mängder patentdata från relevant teknikområde
 • Tvätta data
 • Analysera data och dra relevanta slutsatser gällande trender, aktörer, samarbeten, teknikutveckling och hur konkurrensen utvecklas.

Du sammanfattar ditt arbete i en rapport som du presenterar på PRV. Omfattning på uppdraget är 30 högskolepoäng.

Vem är du?

 • Du är nyfiken och intresserad av att sätta dig in i ny teknik.
 • Du är analytisk och beslutsam och arbetar effektivt och strukturerat för att nå resultat.
 • Du har ett flexibelt förhållningssätt och förmåga att prioritera. God samarbetsförmåga är också viktigt.
 • Det är mycket viktigt att du är bra på att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska. 

Arvode

För att du ska få arvode krävs:

 • Att exjobbsrapporten är klar och tillgänglig i sin slutversion.
 • Att PRV:s handledare har meddelat via mail att du är klar med ditt uppdrag hos oss, vilket innebär att du har presenterat ditt arbete på PRV.
 • Att högskolans handledare har meddelat via mail att du är klar med ditt uppdrag, vilket innebär att du har presenterat ditt arbete på högskolan, och om det ingår även opponerat på någon annans arbete.
 • Utdrag ur betygsregistret (PDF i mail) där det framgår att godkänt examensarbete är inrapporterat.

Det här är PRV

PRV är myndigheten för immaterialrätt. Vi jobbar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant för att stärka tillväxt och konkurrenskraft i Sverige.

Hos oss granskar och registrerar vi patent, design och varumärkesskydd, och hanterar frågor om upphovsrätt. Hos oss arbetar allt från ingenjörer och jurister till IT-arkitekter.

På PRV:s patentavdelning arbetar vi med patentansökningar och uppdrag inom alla teknikområden: elektronik, mekanik och kemi. Enheten för data- och telekommunikationsteknik hanterar patentansökningar inom telekom, såsom hur kontakt mellan noder (basstationer och t.ex. mobiltelefoner) ska etableras, hur information som skickas mellan dessa noder ska paketeras och hur informationen ska skickas mellan noderna.

Hos oss får du trevliga kollegor, bra stämning och fina lokaler i centrala Stockholm.

Vill du veta mer eller skicka in en intresseanmälan?

Läs mer om hur det är att arbeta på PRV

Allmänna och praktiska frågor om hur det är att arbeta på PRV hänvisar vi i första hand till enhetschef Emma Hedlund, tel. 08-782 2714. Specifika frågor kring uppdraget hänvisar vi till enhetschef Elin Sylvan, tel. 08-782 2535.

Intresseanmälan mejlas till senast den 30 juni 2023.