PRV på Formex 2023

Kom till vår monter och träffa experter på piratkopiering, design, varumärke och upphovsrätt. Vi pratar värdet av immateriella tillgångar och varför de är så viktiga för dig som inköpare, designer, företagare och upphovsperson.

Vi vill höja kunskapen om hur du som företagare, innovatör, designer och upphovsperson kan tänka och agera för att bäst ta hand om dina immateriella tillgångar.

Vi finns på plats alla dagar av Formex och svarar på frågor om varumärke, design, upphovsrätt och piratkopiering. Nedan finns matnyttig information till dig som vill lära dig mer. Hela prv.se är full med kunskap för dig.

Missa inte att besöka vår Formexmonter En Dålig Affär  (i entréhallen) för att se konfiskerade piratkopior och lära dig mer om piratkopiering.

Medvetna företagare skapar framgångsrika företag!

 

5 tips om hur du skyddar ditt företag från piratkopiering

För dig som företagare

På prv.se har vi en egen ingång för dig som är företagare. Här har vi samlat nyttig information som rör tillgångar i ett företag.

Du som företagare

Sök bidrag från EUIPOs SMF fond

Till dig som är företagare finns möjlighet att få bidrag för din varumärkes eller designansökan.

Läs mer SMF fondens erbjudande

Bra att veta om varumärken

Funderar du på att registrera ditt varumärke, lär mer vad som kan vara bra att veta.

Bra att veta om varumärken

En dålig affär

Köp inga oschyssta produkter. Är priset för bra för att vara sant, är det ofta det. För oavsett prislappen är piratkopior alltid en dålig affär.

En dålig affär

Fakta om piratkopiering

Piratkopieringen slår hårt mot Sverige. Konsumenter luras att köpa kopior, i tron att det är original, motsvarande ett värde av 4,5 miljarder per år.

Fakta om piratkopiering

Skydda ditt företag från piratkopiering

Vilka åtgärder kan du vidta för att förhindra kopiering?

Så skyddar du ditt företag

Så känner du igen en piratkopia

Vad ska du vara extra uppmärksam på?

Så känner du igen en piratkopia

Ansökan om ingripande – agera på misstänkta piratkopior

Om du som företagare har registrerade och gällande immateriella rättigheter bör du i förebyggande syfte lämna in en ”ansökan om ingripande” till Tullverket. Men hjälp av informationen du lämnar som rättighetsinnehavare kan tullen lättare identifiera och stoppa misstänkta intrångsvaror som importeras, exporteras eller passerar genom landet.

Ansökan om ingripande, EU (extern webbplats)

Ansökan är kostnadsfri men som rättighetsinnehavare kan du komma att behöva betala för lagring och förstöring av beslagtagna produkter.
Har du gjort en ansökan om ingripande och tullen stöter på misstänkt gods kan tullen kontakta dig för direkt handläggning.
Finns det ingen ansökan måste tullen först nå dig för att du ska lämna in en sådan – komplett med underteckning av firmatecknaren – innan ärendet kan handläggas. Går det för lång tid innan all formalia är klar kan de misstänkt piratkopierade varorna behöva släppas.

Läs mer på Tullverkets webbplats (extern webbplats)

Formex - Nordens största mötesplats för inredningsdesign