Märksystem för röntgen
Märksystem för röntgen. Easymark DX-Sin Foto: Peter Häll, Tekniska museet (CC BY)

Ylva Ryngebo – Medicinteknisk röntgen

Ylva Ryngebo utsågs på internationella kvinnodagen 2006 till Årets kvinnliga uppfinnare.

Ylva, som är röntgensköterska, fick ta emot det första stipendiet ur den nyinstiftade Margaretafonden, till minne av uppfinnarrådgivaren Margareta Andersson.

Ylva startade sitt företag Medicinsk Innovations Design (MID) 2004. Företaget är inriktat på produkter som används i det dagliga arbetet och på hjälpmedel som gör det enklare och mer ergonomiskt för både patient och personal. Hon har uppfunnit en märkstav som på ett elegant sätt löser behovet av att kunna markera respektive sida av ett organ vid röntgenundersökningar. Den är lätt att använda och passar de flesta utrustningar. Tidigare användes plastbrickor som fästes med tejp, men tejpen kunde lätt lossna från skärmen så att märkningen föll bort. Märkstaven "Easymark Dx-Sin", som är speciellt anpassad för den digitala miljön, är gjord av polykarbonat och har de latinska orden för höger respektive vänster graverade i änden. Graveringen är gjord i ett material som är röntgentätt, vilket innebär att det syns på röntgenbilden. Märkstaven är rörlig och kan även förses med annan information som man vill ska finnas med på röntgenbilden.

Ett par andra exempel på Ylvas uppfinningar är en ergonomisk bräda för lungröntgen, samt kompressionsklossar som gör det mindre obehagligt för patienten.

2004 fick Ylva Ryngebo Stockholm stads uppfinnarpris för sin märkstav. Hon har också belönats med Stockholms stads pris för Årets kvinnliga uppfinnare. Ylva har två svenska patent som hon gått vidare med genom internationella ansökningar.

Registrerade skydd

Patentnummre SE 528025 från år 2004:

Anordning för organmärkning vid röntgenundersökningar

Patentnummer SE 525223 från år 2003:

Kompressionsanordning för uretärer

Källa

www.mid.nu (extern webbplats)