Medarbetare berättar

Här kan du läsa vad några av våra medarbetare säger om sina yrken och sin roll på PRV.

Julia Demitz, jurist

Kvinna vid skrivbord framför en dator.
Julia arbetar som jurist på PRV:s Design- och varumärkesavdelning.

Från studier till PRV

Jag gick direkt från juristprogrammet till PRV. Jag hade under studierna blivit intresserad av immaterialrätt. Det som började med ett vikariat har snart blivit fyra år som jurist på PRV.

Varumärke och upphovsrätt

Jag arbetar på Juristenheten på Design- och varumärkesavdelningen, framför allt med varumärken, upphovsrätt och periodisk skrift. Inom varumärkes- och upphovsrättsområdet jobbar jag mycket med rättsutredningar, bevakning och analys av domstolspraxis. Eftersom PRV är en myndighet blir det naturligt även en del förvaltningsjuridik. 

Omväxlande arbete

Mitt arbete på PRV är väldigt omväxlande. Ingen dag är den andra lik och jag lär mig något nytt varje dag. Ena dagen deltar jag i möten med EU:s immaterialrättsmyndighet EUIPO och andra dagen besvarar jag frågor från journalister för att sedan skriva yttranden till domstol. Det är ett roligt rättsområde där det händer mycket.

Kunniga kollegor

Hos PRV är mina kollegor toppen! De sitter på så mycket kunskap, det finns alltid något att lära av dem och de är alltid villiga att hjälpa till och lära ut.

Simon Hammar, systemutvecklare

Porträtt på  Simon
Simon Hammar arbetar som systemutvecklare på PRV:s digitaliserings och utvecklingsavdelning (DUA).

Intresse för programmering

Jag har en bakgrund främst inom egenföretagande. Som tonåring utvecklade jag ett stort intresse för programmering, men blev istället översättare och arbetade med internationella relationer för ett japanskt företag som ger ut sällskapsspel. Sen sadlade jag tillbaka och kompletterade mina kunskaper med en ingenjörsexamen vid KTH.

Stabil institution

Jag har alltid intresserat mig för kod och framför allt bakgrundsprogrammering. Just PRV tilltalade mig som en stabil institution vars huvudsyfte inte är att leverera säljbara produkter, utan drifta och uppdatera ett system som kunde vara fullt med dammiga gamla kodsnuttar. Och precis så var det!

Förnya systemen

Arbetet på DUA består mycket av att sätta sig in i en rad olika system som staplats på varandra under åren. Som relativt nyanställd handlar mycket om att sätta sig in i hur patent fungerar, men även en flodvåg av olika ramverk och serverkoncept som används. Den största utmaningen vi har är att uppdatera och förnya gamla system. Och den förnyelsen måste göras ett steg i taget, eftersom det måste ske samtidigt som systemet körs, och aldrig får braka ihop.

Trygg anställning

Jag tilltalas av att arbeta med något som ska byggas bra för att vi ska använda det själva, och inte behöva utveckla "produkter som ska säljas".

Som statligt verk har PRV bra förmåner, och anställningen känns trygg. Just på min avdelning är det kul att det är förhållandevis få. I stället för att endast se en liten bit av systemet, får man en helhetsblick och får rycka in med lite av varje. Det trivs jag med.

Linus Wännström, patentingenjör

Linus, som är uppvuxen i Malaysia, arbetar som patentingenjör på patentavdelningen i enheten för telekommunikationsteknik.

Fyra personer som samtalar
Linus Wännström arbetar som patentingenjör. Foto: Knut Capra Perdersen

Stort teknikintresse

Jag har alltid haft ett stort intresse för teknik, och efter min civilingenjörsexamen (teknisk fysik) sökte jag mig till PRV och började arbeta här våren 2019. Jobbet som patentingenjör lät väldigt intressant och det kändes inspirerande att jag skulle kunna få jobba med framtidens innovation.

Vidare utbildning för ingenjörer

Som nyanställd fick jag en 18 månaders patentingenjörsutbildning, vilket är ett fantastiskt komplement till mina tidigare studier. Jag fick en utbildning i något nytt och främmande som patentbranschen, och samtidigt jobba med uppfinningar som ligger längst i framkant i ett teknikområde som jag är intresserad av.

Arbetet som patentingenjör

Mitt arbete som patentingenjör innebär att jag handlägger patentansökningar. Lite förenklat innebär det att en patentansökan har inkommit till PRV, och det är då mitt jobb att granska ansökan för att säkerställa att den uppfyller de krav som ställs av lagen för att det ska kunna få ett patent utfärdat. Det är lite som att vara en detektiv och tolk. Jobbet innefattar främst att förstå den sökta uppfinningen, för att sedan leta fram information om den aktuella tekniken som patentet handlar om, och till sist bedöma ansökan.

Inget ärende det andra likt

De största utmaningarna är att inget ärende är sig likt. Varje gång måste jag starta om processen med att bli påläst och leta reda på relevanta teknikområden. Men det är också det som gör det intressant, att man får se så mycket av vart utvecklingen är på väg.

Del av teknikutvecklingen

Det intressanta arbetet, de extremt kompetenta kollegorna och känslan att jag får vara en del av Sveriges utveckling och innovation gör att jag känner mig bekväm och glad att få arbeta på PRV.

Andreas Östlund, varumärkeshandläggare

Andreas Östlund sitter och pratar med en kollega vid ett arbetsbord.
Andreas Östlund arbetar som varumärkeshandläggare. Här i samtal med kollegan Alia Ibrahim. Foto: Casper Hedberg

Andreas har en bakgrund som översättare. Han har även arbetat som utbildare i svenska och skrivande på till exempel Ericsson, Skatteverket och USA:s ambassad. När PRV sökte varumärkeshandläggare tyckte han att kraven i annonsen överensstämde med hans egen profil. Så här berättar Andreas om sitt arbete.

Påverka det egna arbetet

Rollen som varumärkeshandläggare är bred och jag upplever stor möjlighet att själv påverka mitt arbete. Handläggning av ärenden är en naturlig del av vardagen men i dagsläget arbetar jag parallellt med andra uppgifter. Jag arbetar till exempel med det vi kallar varumärkesklassning och där har jag även har vissa internationella uppdrag.

Det bästa är utvecklingsmöjligheterna

Det bästa med att arbeta på PRV är utvecklingsmöjligheterna. Jag uppskattar att ha möjligheten att styra min egen tid och i ganska stor utsträckning själv påverka mina arbetsuppgifter. Dessutom tycker jag att det är roligt och utvecklande att ha möjlighet att delta i internationella sammanhang.