Medarbetare berättar

Här kan du läsa vad några av våra medarbetare säger om sina yrken och sin roll på PRV.

Mathilda Janson, patentingenjör

Mathilda Janson sitter i en bil och tittar ut genom den öppna bildrutan.
Mathilda Janson arbetar som patentingenjör på PRV. Foto: Casper Hedberg

Mathilda började arbeta på PRV efter sina studier inom medicinsk teknik vid Lunds Tekniska Högskola. Den första tiden på PRV gick hon PRV:s interna patentingenjörsutbildning. Så här berättar Mathilda, som nu är färdigutbildad patentingenjör.

Kombinera teknik med språk

Under utbildningen i Lund höll jag ögonen öppna efter ett jobb där jag skulle kunna kombinera medicinsk teknik med mitt stora intresse för språk. Att få arbeta med den senaste tekniken inom medicinsk teknik och genomföra PRV:s patentingenjörsutbildning lockade mig.

Djupdyka i senaste tekniken

I arbetet som patentingenjör får jag möjlighet att djupdyka i den senaste tekniken och ingen ansökan är den andra lik. Det gäller att snabbt sätta sig in i ett ärende och förstå vilket/vilka problem uppfinnaren försöker lösa. Det är både spännande och utmanande. Processen kräver omfattande teknisk analys och en viktig del av mitt arbete är att tydligt argumentera för de skäl som ligger till grund för det beslut som fattas. Jag får även möjlighet att kommunicera med kunderna direkt och bemöta deras argumentation i ett ärende.

Internationell atmosfär

På PRV får jag möjlighet att, utöver rollen som patentingenjör, delta i samarbetsprojekt tillsammans med SIDA och WIPO där deltagare från hela världen samlas på PRV för att lära sig om immaterialrätt. Den internationella atmosfären trivs jag mycket bra i och det är extremt givande att få träffa internationella kollegor.

Andreas Östlund, varumärkeshandläggare

Andreas Östlund sitter och pratar med en kollega vid ett arbetsbord.
Andreas Östlund arbetar som varumärkeshandläggare. Här i samtal med kollegan Alia Ibrahim. Foto: Casper Hedberg

Andreas har en bakgrund som översättare. Han har även arbetat som utbildare i svenska och skrivande på till exempel Ericsson, Skatteverket och USA:s ambassad. När PRV sökte varumärkeshandläggare tyckte han att kraven i annonsen överensstämde med hans egen profil. Så här berättar Andreas om sitt arbete.

Påverka det egna arbetet

Rollen som varumärkeshandläggare är bred och jag upplever stor möjlighet att själv påverka mitt arbete. Handläggning av ärenden är en naturlig del av vardagen men i dagsläget arbetar jag parallellt med andra uppgifter. Jag arbetar till exempel med det vi kallar varumärkesklassning och där har jag även har vissa internationella uppdrag.

Det bästa är utvecklingsmöjligheterna

Det bästa med att arbeta på PRV är utvecklingsmöjligheterna. Jag uppskattar att ha möjligheten att styra min egen tid och i ganska stor utsträckning själv påverka mina arbetsuppgifter. Dessutom tycker jag att det är roligt och utvecklande att ha möjlighet att delta i internationella sammanhang.

Tina Bylund, Kundsupporten

I kundsupporten får vi kontakt med företagare och innovatörer. De ställer många olika frågor om varumärke, design, patent och upphovsrätt utifrån sin affärsverksamhet. Tina Byström älskar kundservice och tycker att immaterialrätten är spännande och intressant. Det finns ständigt något nytt att lära. Frågorna är komplexa och kunderna ringer för att få tydliga svar eller längre förklaringar. Tina har jobbat länge inom kundservice i privat sektor och har en gedigen erfarenhet. Man behöver vara trygg i rollen för att trivas med jobbet. På PRV kan jag utvecklas och får möjlighet att inhämta all den kunskap jag behöver, berättar Tina. I kundsupporten svarar vi på frågor inom alla våra områden, vilket gör att variationen och omväxlingen i arbetsuppgifter är stor. I ett samtal kan man prata om varumärken för att i nästa informera om design eller upphovsrätt. I kundsupporten arbetar vi i ett tydligt team där laganda, kamratskap, serviceanda och hjälpsamhet är viktiga framgångsfaktorer för nöjda kunder och trivsel på jobbet. Jag känner att vi har en viktig uppgift i kundsupporten och att jag får vara med och bidra till att göra företagare och innovatörer starka och mer konkurrenskraftiga, säger Tina.