Abstrakt bild där man kan skönja ett galler med mörkblå bakgrund.

Anna Borgström – Kylteknik

Anna Borgström har uppfunnit en metod för att öka ett objekts värmeöverföring.

Den patentsökta metoden, som bara kräver en enda elektronisk komponent, kan bland annat användas för att göra mindre datorer som dessutom är helt tysta. Värmen avlägsnas hela tio till femton gånger snabbare, vilket gör nedkylningen upp till nio gånger mer effektiv. Annas metod för kylteknik kan revolutionera marknaden för kylsystem, eftersom utvecklingen i branschen stått i stort sett stilla under många år.

Aureola Swedish Engineering AB hette företaget som Anna drev tillsammans med sin uppfinnarkollega Roderick Barret. Idén om att uppfinna en ny kylmetod fick de sommaren 2003, när Anna skulle bestämma sig för ett examensarbete på KTH. Roderick jobbade i sitt egna programmeringsföretag, men var intresserad av att göra något nytt.

Anna har mottagit stipendium från Stiftelsen Agne Johanssons minnesfond med motiveringen: "Hon får stipendiet för att fortsätta utvecklingen av en teknisk lösning som skulle kunna fungera på ett enkelt och flexibelt sätt. En låg tillverkningskostnad parad med låg driftskostnad öppnar för en bred marknad. Ett 10-tal fungerande prototyper finns och de första kontakterna är inledda med flera intresserade kunder".

Tre internationella ansökningar har lämnats in, men de har inte gått till patent.

Ansökningsnummer 0401749-7 från år 2004:

Anordning och förfarande för att kyla en värmekälla

Källa

IDG (extern webbplats)