En kalender med ett par glasögon liggandes på ett bord
Foto: Pexels

Ansök om varumärkesförnyelse

Ta hand om ditt varumärke – kom ihåg att göra en varumärkesförnyelse vart tionde år.

Varumärkesregistreringen gäller i tio år.

En varumärkesregistrering gäller i tio år, vilket betyder att du måste göra en varumärkesförnyelse vart tionde år. Du kan förnya din registrering hur många gånger som helst. 

Olika sätt att förnya ditt varumärke 

Om du vill göra en varumärkesförnyelse utan att göra någon ändring i din varumärkesregistrering finns det tre sätt att välja på. 

 • Via e-tjänsten Förnyelse av varumärke.  

  Genom att använda e-tjänsten och betala med kort förnyas ditt varumärke automatiskt med tio år när vi har registrerat din ansökan. Vi skickar förnyelsebrevet till den e-post som du anger i e-tjänsten. Du betalar en lägre avgift om du använder e-tjänsten. Väljer du att använda e-tjänsten kan du inte samtidigt göra några ändringar i din varumärkesregistrering.

  Till förnyelse av varumärke 
 • Genom att betala in avgiften. 
  Du kan också ansöka om varumärkesförnyelse genom att betala in avgiften till vårt bankgiro. Skriv på inbetalningskortet vad betalningen gäller och ange varumärkets registreringsnummer. Tänk dock på att avgiften blir dyrare om du väljer det här sättet.

  Till avgifter och betalning
 • Genom att skicka in en ansökan.
  Du kan skicka en ansökan om varumärkesförnyelse via till exempel e-post eller brev. Tänk dock på att avgiften blir dyrare om du väljer det här sättet. 

  Till blanketter

Alla kan ansöka om varumärkesförnyelse 

Vem som helst kan ansöka om varumärkesförnyelse. Det finns inget krav på att den som ansöker är innehavare eller på annat sätt kan styrka sin rätt till varumärket.  

Om din förnyelseansökan har blivit avskriven 

PRV kan ta upp en avskriven förnyelseansökan till handläggning igen. För att vi ska kunna göra det behöver du komplettera din ansökan inom två månader, och betala en återupptagningsavgift.  

Om din förnyelseansökan har blivit avvisad 

Har du ansökt om varumärkesförnyelse för ett varumärke som inte gäller längre får du ett avvisningsbeslut från PRV. Har du hunnit betala avgiften får du tillbaka ansökningsavgiften från oss. 

Tid till besked 

Om du väljer att göra din varumärkesförnyelse via vår e-tjänst och betalar med bankkort förnyas registreringen redan dagen efter. Om du ansöker på pappersblankett eller har ett depositionskonto tar det just nu 1-2 månader innan du får besked. 

Ändring 

Om du i samband med din varumärkesförnyelse också behöver göra en ändring i din registrering kan du göra ändringarna innan du ansöker om förnyelse. En ändring kan till exempel vara: 

 • Ny adress 
 • Ny innehavare 
 • Nytt ombud
 • Begränsning av varu- och tjänsteförteckningen 

Tänk på att om du använder e-tjänsten Förnyelse av varumärke kan du inte göra några ändringar i registreringen.

Göra ändringar i din varumärkesregistrering 

Till e-tjänsten Ändring av innehavarens namn/adress 

Till e-tjänsten Ändring eller borttag av ombud