Bevaka ditt varumärke

Det är viktigt att regelbundet bevaka vilka varumärken som registreras så att du inte blir utsatt för ett varumärkesintrång.

Vikten av att bevaka ditt varumärke 

Mängden registrerade varumärken växer ständigt och idag är det möjligt att registrera varumärken som till exempel gäller inom hela EU – även om det redan finns liknande eller identiska varumärken i Sverige. Det innebär att det för dig som innehavare av ett varumärke är viktigt att bevaka vilka varumärken som registreras. Det behöver du göra för att vara säker på att ingen annan får rätt att använda ett varumärke som är likadant eller snarlikt ditt. 

Så bevakar du ditt varumärke 

När du löpande bevakar ditt varumärke ser du även vad som händer inom ditt område. Det kan vara bra för att få en bild av konkurrensen. 

Här tipsar vi om svenska och internationella databaser för varumärken där du kan göra dina sökningar, för att få en så heltäckande bild som möjligt. 

Till Svensk Varumärkesdatabas (extern webbplats)

Till EU-varumärken, eSearch plus (extern webbplats) 

Till europeiska varumärkesdatabasen TMview (extern webbplats) 

Till internationella varumärkesregistret (extern webbplats) 

Om du inte själv har tid eller relevant kunskap för att göra regelbundna bevakningar kan du anlita PRV konsulttjänster mot en kostnad. Vi har lång erfarenhet av sök- och bevakningstjänster. 

PRV konsulttjänster för varumärke 

Om någon gör varumärkesintrång 

Anser du att någon gör intrång på ditt varumärke kan du invända mot den varumärkesregistreringen. Den som vill invända mot ett svenskt registrerat varumärke måste göra det inom tre månader från att varumärkesregistreringen kungjordes i Svensk Varumärkestidning.  

Svensk Varumärkestidning 

Läs mer om invändning 

Läs mer om intrång

Piratkopiering

Att bli piratkopierad, att någon har gjort en sämre och billigare kopia av en produkt som du har varumärkesskyddat är en tråkig händelse. Piratkopiering är tyvärr ett internationellt fenomen. 

Läs mer om piratkopiering

Uppdaterad 2023-04-21