Blodvaggan

Blodvaggan uppfanns av Barbro Hjalmarson och är ett exempel på ett patent inom medicinteknik.

Efter att länge arbetat inom vården, både som sjuksköterska och som lärare, fick Barbro Hjalmarson en idé. Hennes idé, blodvaggan, är både noggrann och spar dyrbar tid.

Sjuksköterska med inblick

Barbro Hjalmarsson - BlodvaggaBarbro Hjalmarson föddes 1919, utbildade sig till sjuksköterska och fick med tiden stor kunskap och inblick i vårdarbete. När ett blodprov tagits är det viktigt att blodet behandlas på rätt sätt. Provröret måste vändas fram och tillbaka ett visst antal gånger för att blandas med ett ämne som förhindrar att blodet stelnar, annars kan proverna visa fel. Tidigare var det ett tidskrävande moment för sjuksköterskorna men idag är det betydligt enklare.  

Finns på våra svenska sjukhus

För att slippa vända alla prover för hand uppfann Barbro Hjalmarson en vagga. Den drivs av batterier och vaggar blodet i rätt hastighet. Uppfinningen patenterades 1994. Med hjälp av företaget Triolab AB kunde vaggan utvecklas och idag har företaget köpt patentet. Vaggan används i stor utsträckning på våra svenska sjukhus och även till viss del i de övriga nordiska länderna.

Se patentet i Svensk Patentdatabas (extern webbplats)