Du som är doktorand eller forskare
Som forskare producerar du immateriella tillgångar i form av till exempel uppfinningar, design, kunskap, vetenskapliga metoder, mjukvara, arbetssätt och mätmetoder. Vi har samlat information om immateriella tillgångar och immaterialrätt som är speciellt viktiga för dig som är forskare eller doktorand.
Immaterialrättsdata – viktig information för din forskning
Patent, designskydd och varumärkesskydd är ensamrätter som registreras. Informationen om ensamrätterna samlas i databaser som är publikt tillgängliga. Med hjälp av denna information kan du komplettera och förbättra din omvärldsbevakning inom ditt forskningsområde.
Mer om vilken nytta du som forskare kan ha av immaterialrättsdata
PRV:s utbildningar för doktorander och forskare
PRV föreläser för doktorander och forskare på svenska lärosäten, ofta i samarbete med lärosätets innovationsstöd.
Mer om utbildningar för doktorander och forskare
Nyttiggörande av forskning
Som doktorand och forskare på ett svenskt lärosäte har du ansvar för att dina resultat kommer till nytta. Det kan göras på olika sätt, men framgångsrikt nyttiggörande förutsätter alltid strategisk hantering av dina forskningsresultat, det vill säga av dina immateriella tillgångar.
Mer om nyttiggörande av forskning
Forskare berättar
Oxeon - från Chalmers till Mars
Ett textilmaterial som vävs med band i stället för med trådar, som är ultralätt, superstarkt och som ger världens tunnaste armeringstyg med bästa kvalitén, det är svenska Oxeons patenterade produkt TeXtreme. Med sin unika vävteknik för kolfiber har företaget via Chalmers Entreprenörsskola tagit sig hela vägen till Mars.
Kraftens hus – social innovation som ger stöd till cancerberörda
Var tredje person i Sverige får någon gång en cancerdiagnos. Som tur är kan många idag behandlas, dock ibland med kroniska rehabiliteringsbehov som följd. Kraftens hus är resultatet av social innovation med målet att hjälpa cancerdrabbade med att ha ett fungerande vardagsliv.
Ludea – hjälper hemmasittare att upptäcka sin potential
Unga hemmasittare som befinner sig i en gråzon mellan studier och arbete är ett växande samhällsproblem i hela Sverige. Företaget Ludea använder spel och spelkultur som motivationskraft för att hjälpa spelintresserade unga som varken arbetar eller studerar, att hitta sin plats i samhället.
Solartes fångar solens energi
Chalmersforskning i tillämpad kemi ligger till grund för företaget Solartes som just nu tar steget från laboratorium till produkt. En spännande resa som även har krävt innovativt tänkande kring immaterialrätt.
2D fab gör framtidens material
Starkare än stål, hårdare än diamant och leder ström bättre än koppar. Grafen, vår tids superstjärna på materialscenen, spås en lysande framtid. Sundsvalls-företaget 2D fabs förbättrade tillverkningsteknik av ämnet föddes ur forskning på Mittuniversitetet.
SelectImmune får patent i kamp mot antibiotikaresistens
På laboratoriet har man idag ca 14 forskare från hela världen. Det här är kostsam forskning om ett läkemedel ska komma hela vägen till patienten och aktiebolagsformen hjälper oss finansiera våra studier. Patenten är viktiga tillgångar som i förlängningen gör det möjligt för våra resultat att komma patienterna till gagn.
Research2Business 100-listan
Fredrik Nikolajeff, professor i medicinsk teknik på Luleå tekniska universitet, med team försöker ta fram en tidig diagnostik i kampen mot Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Hör på vilket sätt deras projekt gynnades av medverkan på Kungliga Ingenjörsvetenskaps Akademins R2B-100-lista.