Tjäna pengar på patent

Patent är ett affärsverktyg som kan leda till lönsamma affärer. Vad du väljer att göra med ditt patent är upp till dig.

Patent skapar affärsmöjligheter

Patent är inte bara ett skydd för din uppfinning utan också ett affärsverktyg. Nedan har vi samlat ett antal exempel för att förklara hur du kan använda ditt patent på bästa sätt utifrån din egen situation, produkt och marknad.

En illustration som viusar hur du kan tjäna pengar på dit patent med pilar ill o9lika rubriker.

Ensamrätt

Om du äger ett patent så är det bara du som har rätten att utnyttja uppfinningen. Ingen annan får tillverka, sälja eller importera den utan att du som patentägare har gett tillstånd.

Investering för kommersialisering

Med en patenterad uppfinning blir du troligtvis attraktivare för investerare. Du kan visa att du har ensamrätt till en del av marknaden. Att använda sig av investerare kan hjälpa dig att kommersialisera din uppfinning.

Möjliga samarbeten

Med en patenterad uppfinning kan du uppfattas som en attraktivare samarbetspartner och bli mer synlig för andra. Att samarbeta med andra kan hjälpa dig att bygga vidare på din uppfinning och att få ut den på marknaden.

Licens

Du kan låta andra nyttja din uppfinning, och ta betalt för det via licensrättigheter. Det kan vara ett alternativ om du inte själv har möjlighet att producera din uppfinning. På samma sätt kan du använda andras uppfinningar.

Du kan även byta patenträttigheter med andra, så kallad korslicensiering, genom att förhandla om nyttjande av varandras uppfinningar. Värdet av ditt patent påverkar ditt förhandlingsläge.

Sälja patent

Om du inte vill eller kan utnyttja din uppfinning själv kan du sälja patentet eller din patentansökan till någon annan och på så vis tjäna pengar. Tänk på att ett beviljat patent är värt mer än en pågående patentansökan.

Avstå ensamrätten

Du kan ha patent och avstå från ensamrätten. Då får hela världen tillgång till din uppfinning men ingen kan hävda ensamrätt på den.

Hållbar utveckling

Det är du som patentinnehavare som avgör hur och av vem din uppfinning får användas. Du kan till exempel välja att endast licensiera ditt patent till aktörer som arbetar med produktutveckling på ett hållbart och ansvarsfullt sätt.

Vidareutveckling av någon annans patent

Det är möjligt att vidareutveckla andras patenterade uppfinningar och därmed bidra till ytterligare utveckling och skapa nya affärsmöjligheter. Tänk dock på att du behöver tillstånd eller licensrättigheter från andra patentinnehavare om deras uppfinning används i din uppfinning.

Se filmen om dina affärsmöjligheter på PRV-skolan